Επίκεντρο του σαλονιού είναι το τραπεζάκι

 Εάν το σαλόνι θεωρείται ο βασικός χώρος ενός σπιτιού, τότε τα έπιπλα που το απαρτίζουν παίζουν σίγουρα πρωταγωνιστικό ρόλο.

Επίκεντρο του σαλονιού είναι το τραπεζάκι

Οι περισσότεροι άνθρωποι δίνουν βάση στους καναπέδες, τις πολυθρόνες και τις υπόλοιπες συνθέσεις, όμως το επίκεντρο του σαλονιού είναι το τραπεζάκι. Είναι ένα έπιπλο που δεσπόζει στη μέση του χώρου, τραβώντας τα βλέμματα και παίζοντας καταλυτικό ρόλο στη διαμόρφωση και το στιλ του σαλονιού. Η επιλογή του είναι σημαντική και πρέπει να γίνεται λαμβάνοντας υπ’ όψιν συγκεκριμένους κανόνες και παράγοντες.

Βασικό κριτήριο για την επιλογή ενός τραπεζιού για το σαλόνι είναι το μέγεθος και η διάταξη του χώρου. Ένα τεράστιο τραπεζάκι σε ένα στενό χώρο θα δημιουργήσει μια αποπνικτική ατμόσφαιρα και θα περιορίσει την άνεση και την ελευθερία κινήσεων. Αντίθετα ένα πολύ μικρό τραπεζάκι, τοποθετημένο σε ένα αρκετά μεγάλο σαλόνι, θα χαθεί και θα δώσει στο χώρο το αίσθημα της ανισορροπίας. Εάν ο καναπές σας είναι γωνιακός και τα έπιπλά σας είναι τοποθετημένα σε διάταξη με ξεκάθαρες γωνίες, τότε το σχήμα του τραπεζιού που ταιριάζει στο σαλόνι σας είναι ένα μακρόστενο με κοφτές γωνίες, που ακολουθεί την ευθεία γραμμή επίπλωσης και δένει αρμονικά με τον υπόλοιπο χώρο. Εάν τα έπιπλά σας είναι τοποθετημένα ακολουθώντας κυκλική διάταξη, τότε ένα στρόγγυλο τραπεζάκι με δυνατότητα εξυπηρέτησης πολλών ατόμων θα ήταν η τέλεια επιλογή. Αυτό που πρέπει πάντα να θυμάστε, είναι πως το κάθε τραπέζι πρέπει να επιλέγεται με βάσει το ύψος και το μήκος του καναπέ σας. Το μήκος του πρέπει να είναι μικρότερο από αυτό του καναπέ και το ύψος του να φτάνει στην ίδια ευθεία με το ύψος του καθίσματος. Αφού, λοιπόν, λάβατε υπ’ όψιν σας τα λειτουργικά κριτήρια, ήρθε η ώρα να επιλέξετε το στιλ του τραπεζιού που σας αρέσει. Η επιλογή σας πρέπει πάντα να ακολουθεί τη γραμμή διακόσμησης του σαλονιού, ώστε να μην υπάρχει δυσαρμονία στο χώρο. Αν, για παράδειγμα, το σαλόνι σας ακολουθεί την κλασική, παραδοσιακή γραμμή, τότε ένα ξύλινο τραπεζάκι με περίτεχνα σκαλίσματα θα ήταν ιδανική επιλογή. Αν είστε λάτρεις της μοντέρνας γραμμής και έχετε διακοσμήσει το σαλόνι σας σύμφωνα με τις τάσεις της σύγχρονη αρχιτεκτονικής, τότε ένα γυάλινο τραπεζάκι με μεταλλικές λεπτομέρειες και έντονα χρώματα θα έδενε απόλυτα με το χώρο.


Το τραπεζάκι του σαλονιού για να πληροί όλες τις προδιαγραφές, εκτός από καλαίσθητο οφείλει να χαρακτηρίζεται και από πολυχρηστικότητα. Συχνά η χρήση του μπορεί να περιορίζεται στην εναπόθεση τηλεχειριστηρίων και μικρών γυάλινων διακοσμητικών, όμως υπάρχουν άπειρες προτάσεις και ιδέες για να αναβαθμίσετε τη χρήση του και να βελτιώσετε την εμφάνισή του. Για να αποθηκεύετε τα τηλεχειριστήρια και τις υπόλοιπες μικροσυσκευές σας επιλέξτε ένα τραπεζάκι με συρτάρια και έξτρα αποθηκευτικό χώρο. Με αυτό τον τρόπο πετυχαίνετε το τέλειο αποτέλεσμα, συνδυάζοντας την τάξη με την καλαισθησία. Αποφύγετε τη βαριά διακόσμηση με περίτεχνες συνθέσεις και γυάλινα βάζα και προτιμήστε την τοποθέτηση ρεσώ και αρωματικών κεριών. Η αφαιρετική διακόσμηση δημιουργεί πάντα καλαισθησία, ενώ η φορτωμένη τάση χαλάει το αισθητικό αποτέλεσμα. Εάν είστε περήφανοι για την κάβα σας και τα ποτά που έχετε στη συλλογή σας, μπορείτε να επιλέξετε ένα τραπεζάκι με ειδικές πτυχές για την τοποθέτηση των παλαιωμένων κρασιών σας. Έτσι το τραπεζάκι σας θα αποκτήσει μια παραδοσιακή πινελιά, δημιουργώντας την αίσθηση vintage ατμόσφαιρας στο χώρο. Μια ωραία ιδέα, θα ήταν και η τοποθέτηση κλασικών βιβλίων. Οι λάτρεις του βιβλίου, θα εκτιμήσουν σίγουρα το αισθητικό αποτέλεσμα και τη ζεστασιά που δημιουργεί μια τέτοια κίνηση.
 

Όσο μικρό και ασήμαντο αν φαίνεται σε σχέση με τα υπόλοιπα έπιπλα, τόσο σημαντικό και πρωταγωνιστικό ρόλο κατέχει. Το τραπεζάκι του σαλονιού αποτελεί το βασικό κέντρο του χώρου, τον άξονα γύρω από τον οποίο περιστρέφεται η οπτική και η αντίληψη του υπόλοιπου χώρου. Διαμορφώνει το στιλ του σαλονιού στο μέγιστο βαθμό, για αυτό και η επιλογή του είναι πολύ σημαντική. Πριν ολοκληρώσετε την αγορά σας, κάντε σωστή και ολοκληρωμένη έρευνα και δώστε ιδιαίτερη σημασία στην ποιότητα και τα υλικά του. Επιλέξτε αυτό που ταιριάζει στο γούστο σας και το στιλ του σαλονιού σας και δημιουργήστε ένα ζεστό και φιλόξενο χώρο.

ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ