Καθαρισμός και συντήρηση επίπλων

 Σε κάθε σπίτι έρχεται η γνωστή σε όλους ώρα της γενικής καθαριότητας! Μπορεί η καθαριότητα του σπιτιού να τελειώνει πάντα με τα πατώματα, όμως ξεκινάει από τις επιφάνειες και τα έπιπλα, που εκτίθενται σε καθημερινή χρήση. Η σωστή περιποίησή τους είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την μακροζωία τους. Πόσο καλά όμως γνωρίζετε τον σωστό τρόπο καθαρισμό των επίπλων σας;

Καθαρισμός και συντήρηση επίπλων

Σε κάθε σπίτι έρχεται η γνωστή σε όλους ώρα της γενικής καθαριότητας! Μπορεί η καθαριότητα του σπιτιού να τελειώνει πάντα με τα πατώματα, όμως ξεκινάει από τις επιφάνειες και τα έπιπλα, που εκτίθενται σε καθημερινή χρήση. Η σωστή περιποίησή τους είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την μακροζωία τους. Πόσο καλά όμως γνωρίζετε τον σωστό τρόπο καθαρισμό των επίπλων σας;

 

Κάθε έπιπλο είναι μοναδικό και βάσει της ηλικίας και των υλικών του, χρήζει διαφορετικό καθαρισμό και συντήρηση. Είναι λοιπόν σημαντικό να διαλέξετε τα σωστά προϊόντα και να αποφύγετε τα επιβλαβή.

Τα ξύλινα έπιπλα είναι σαφώς στην κορυφή των προτιμήσεων, η πιο φιλική στο περιβάλλον και στην υγεία επιλογή και αυτή που κάνει τον χώρο πιο ζεστό. Ωστόσο ένα ξύλινο έπιπλο δε σημαίνει πως έχει και ξύλινη τυχόν επιφάνεια ή επένδυση. Είναι σημαντικό λοιπόν να μπορεί να γίνει ο σωστός διαχωρισμός. Τα ξύλινα έπιπλα μπορούν να διαχωριστούν σε διάφορες κατηγορίες όπως με βερνίκι, με φυσικό ξύλο, αντίκες και με λάκα. Επίσης, λάβετε υπόψιν σας πώς κάθε φορά που τοποθετείτε πάνω σε μία ξύλινη επιφάνεια κάποιο αντικείμενο, υπάρχει περίπτωση φθοράς. Γι’ αυτό μην ξεχνάτε να χρησιμοποιείτε σουβέρ, σουπλά, τραπεζομάντηλα όταν ακουμπάτε πάνω τους ένα αντικείμενο, καθώς και τσόχες κάτω από βαριά διακοσμητικά όπως βάζα και φωτιστικά. Επίσης κρατήστε τα ξύλινα έπιπλά σας σε χώρους χωρίς υγρασίες ώστε να αποφύγετε διαστολές, συστολές και ραγίσματα. Μία επένδυση σε αφυγραντήρα/υγραντήρα μπορεί να φανεί σωτήρια. Επίσης, η άμεση έκθεση τους στο ηλιακό φως καθώς και σε πηγές υψηλής θερμότητας, όπως τζάκι και μεγάλες εστίες κρύου, μπορεί να αποβεί καταστροφική.
 

Ξύλινα Έπιπλα με βερνίκι


Στα έπιπλα με βερνίκι αποφύγετε τελείως τα χημικά διότι μπορεί να αποβούν καταστροφικά. Χρησιμοποιήστε ένα μαλακό πανί ή ένα πανί με μικροϊνες το οποίο έχει βραχεί με χλιαρό νερό και έχει στραγγιστεί καλά. Με αυτόν τον τρόπο θα πετύχετε το τέλειο αποτέλεσμα ώστε να κάνετε το βερνίκι να λάμπει.
 

 

Έπιπλα από φυσικό ξύλο


Στα έπιπλα με φυσικό ξύλο θα πρέπει να χρησιμοποιείτε συχνά ένα στεγνό πανί με μικροϊνες για να τα ξεσκονίζετε και έπειτα να τα περνάτε με ένα στεγνό μάλλινο ύφασμα ώστε να γυαλιστεί το ανάγλυφο του ξύλου.
 

Αντίκες από μασίφ ξύλο


Τα έπιπλα τα οποία είναι αντίκες είναι αρκετά ευαίσθητα και πρέπει να τα φροντίζετε με μεγάλη προσοχή. Συνήθως κατασκευάζονται από μασίφ ξύλο, γεγονός που τα καθιστά μοναδικά και πολύτιμα. Για τον καθαρισμό τους χρησιμοποιήστε ένα στεγνό μάλλινο ύφασμα ή δέρμα σαμουά.
 

Ξύλινα έπιπλα με λάκα ή laminate


Στα έπιπλα από ξύλο με λάκα ή laminate, ο καθαρισμός πρέπει να γίνεται με ένα μαλακό πανί εμποτισμένο με ζεστό νερό και πολύ καλά στυμμένο. Σε περίπτωση έντονων λεκέδων, χρησιμοποιήστε αμμωνία και όχι σαπούνι.
 

Έπιπλα μπαμπού ή από άλλες φυσικές ίνες


Στην περίπτωση των φυσικών ινών, συνήθως αναφερόμαστε σε έπιπλα από λυγαριά ή μπαμπού, που τοποθετούνται σε εξωτερικούς κυρίως χώρους. Αυτόματα αυτό τα καθιστά πιο επιρρεπή στην φθορά λόγω των καιρικών συνθηκών. Ο ιδανικός τρόπος καθαρισμού τους είναι το πράσινο σαπούνι ή το σαπούνι Μασσαλίας σε συνδυασμό με τη γνωστή σε όλους μαγειρική σόδα με την οποία θα βρέξετε και θα στραγγίσετε καλά ένα πανί από δέρμα. Κατά καιρούς, περάστε τα με ένα πανί με τερεβινθίνη και γυαλίστε τα με ένα στεγνό πανί. Επίσης μπορείτε να εφοδιαστείτε με ειδικό λάδι και με τη χρήση πινέλου να τα γυαλίζετε μια φορά τον χρόνο ώστε να τα συντηρείτε.
 

Πέραν από τα έπιπλα από ξύλο όμως, υπάρχουν κι άλλα υλικά που μπορείτε να συναντήσετε σε έπιπλα, τα οποία έχουν τον δικό τους τρόπο καθαρισμού.
 

Γυάλινες επιφάνειες


Σε πολλά έπιπλα και μάλιστα μοντέρνα δεν λείπουν και οι γυάλινες επιφάνειες που αποτελούνται από γυαλί διαφόρων τύπων. Για τον καθαρισμό τους, χρησιμοποιήστε άφοβα ακριβώς τα ίδια προϊόντα που χρησιμοποιείτε και για τα τζάμια και τους καθρέπτες σας. Εναλλακτικά χρησιμοποιήστε ξύδι διαλυμένο σε ζεστό νερό και περάστε τα με ένα πανί από δέρμα σαμουά.
 

Έπιπλα με επένδυση από δέρμα ή δερματίνη


Υπάρχουν έπιπλα με κάλυμμα από δέρμα, απομίμηση δέρματος ή πετσί. Μην ανησυχείτε όμως, σε αυτές τις περιπτώσεις ο καθαρισμός είναι απλός. Σκουπίστε τα έπιπλά σας με στεγνό πανί και έπειτα χρησιμοποιήστε ένα πανί με σαπούνι γλυκερίνης. Η γλυκερίνη συμβάλλει στο να διατηρηθούν τα συγκεκριμένα υλικά απαλά και με μία ευχάριστη αίσθηση στην αφή τους. Ενίοτε μπορείτε να τα περνάτε και με ειδικές για δέρμα ή πετσί κρέμες ώστε να διατηρούνται τα υλικά τους σε καλή κατάσταση κατά την πάροδο του χρόνου.
 

Υφασμάτινα έπιπλα


Στα έπιπλά που είναι καλυμμένα με υφάσματα, ο καθαρισμός γίνεται συνήθως με σαπούνι και νερό. Υπάρχουν περιπτώσεις που τα καλύμματα βγαίνουν κι η πλύση τους γίνεται στον πλυντήριο ρούχων ή με στεγνό καθάρισμα. Σε περίπτωση μη αποσπώμενων υφασμάτων, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και τον ατμοκαθαριστή, έχοντας συμβουλευτεί και ακολουθώντας πάντα πιστά τις οδηγίες του παρασκευαστή.
 

Έπιπλα από πλαστικό ή παράγωγο υλικό


Για τα έπιπλα κατασκευής από πλαστικές υλικά διαφόρων ειδών, να γνωρίζετε πως είναι αρκετά ανθεκτικά στην βρωμιά και πολύ εύκολα στον καθαρισμό τους. Ένα πανί εμποτισμένο με νερό και απορρυπαντικό είναι αρκετό για να τα διατηρήσετε καθαρά. Επίσης, σε καθημερινή βάση, μπορείτε να τα ξεσκονίζετε με ένα στεγνό πανί, ώστε να διατηρούν τη λάμψη τους.
 

ΠΩΣ ΝΑ ΜΕΤΑΚΙΝΕΙΤΕ ΤΑ ΕΠΙΠΛΑ ΣΑΣ


Ένα πολύ σημαντικό κομμάτι στη διατήρηση των επίπλων σας αλλά και των πατωμάτων σας, είναι η σωστή μετακίνησή τους πάνω στις επιφάνειες, είτε αυτό αφορά στην απλή αλλαγή θέσης μέσα στο σπίτι, είτε σε μια μετακόμιση.

Η πιο ασφαλής λύση είναι να μετακινήσετε ένα έπιπλο σηκώνοντάς το. Σε πολλές περιπτώσεις αυτό δεν είναι εφικτό είτε λόγω έλλειψης ατόμων, είτε λόγω βάρους επίπλου. Σε αυτές τις περιπτώσεις βεβαιωθείτε ότι έχετε βάλει κάτω από τα πόδια των επίπλων σας τσόχα ή μοκέτα, ώστε να μπορείτε να τα σύρετε άφοβα πάνω στα πλακάκια, στο laminate ή στο παρκέ σας χωρίς φόβο δημιουργίας γρατζουνιών.

Σε περίπτωση μετακόμισης, ένα από τα πρώτα πράγματα που πρέπει να ρωτήσετε τη μεταφορική εταιρεία είναι εάν παρέχει υπηρεσία αμπαλαρίσματος. Εάν όχι φροντίστε να προμηθευτείτε εσείς εγκαίρως από μαγαζί με είδη συσκευασίας όλα τα απαραίτητα υλικά για να αμπαλάρετε σωστά και να μετακινήσετε τα έπιπλά σας. Γι’ αυτό τον σκοπό μπορείτε να προμηθευτείτε νάιλον συσκευασίες, αεροπλάστ διαφόρων βαθμίδων ανθεκτικότητας, αφρολέξ, πλαστικές «γωνίες» που θα τοποθετήσετε στις γωνίες των επίπλων σας και πολλά άλλα. Μη διστάσετε να ζητήσετε τη γνώμη των ειδικών ώστε να αποφύγετε ανεπανόρθωτες ζημιές στα αγαπημένα σας έπιπλα κατά τη μεταφορά τους, καθώς και στο σπίτι σας.

ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ