Tips για να διαλέξετε το «σωστό» τραπεζάκι για το σαλόνι σας

Βοηθητικό τραπεζάκι, τραπεζάκισαλονιού ή coffeetable, όπως και να το πείτε, το βρίσκουμε σε κάθε σπίτι και σε κάθε σαλόνι ενός σπιτιού. Αδιαμφισβήτητα ένα must στο κομμάτι της διακόσμησης και της χρηστικότητας στο σαλόνι μας.

Tips για να διαλέξετε το «σωστό» τραπεζάκι για το σαλόνι σας

Βοηθητικό τραπεζάκι, τραπεζάκι σαλονιού ή coffee table, όπως και να το πείτε, το βρίσκουμε σε κάθε σπίτι και σε κάθε σαλόνι ενός σπιτιού. Αδιαμφισβήτητα ένα must στο κομμάτι της διακόσμησης και της χρηστικότητας στο σαλόνι μας μιας και βρίσκεται στο επίκεντρό του, με όλα τα άλλα έπιπλα ουσιαστικά να περιστρέφονται γύρω από αυτό! Άκρως χρηστικό και απαραίτητο, που όμως η λάθος αγορά του είναι ικανή να στοιχήσει ανεπανόρθωτα στον χώρο μας.

 

Όπως σε όλα τα έπιπλα, έτσι και στα τραπεζάκια σαλονιού, υπάρχουν άπειρες επιλογές και λύσεις διαθέσιμες στην αγορά, που πολλές φορές δημιουργούν ερωτηματικά και απορίες στους αγοραστές. Ας δούμε μαζί λοιπόν, βήμα-βήμα τι πρέπει να προσέξετε ώστε να κάνετε τη σωστή επιλογή για τον χώρο σας και να επιτύχετε το αποτέλεσμα που θέλετε


- Διάταξη επίπλων και πρακτικότητα


Ξεκινώντας, καλό θα ήταν να δώσετε βάση στο ότι η επιλογή του τραπεζιού βασίζεται στην διάταξη των υπολοίπων επίπλων, με άξονα πάντα την πρακτικότητα. Να θυμάστε πως η σωστή απόστασή του από τον καναπέ πρέπει να κυμαίνεται ανάμεσα στους 30 με 45 πόντους. Συνεχίζοντας, από το σημείο που τελειώνει το τραπεζάκι σας μέχρι το σημείο που ξεκινάει το έπιπλο της τηλεόρασης, το τζάκι ή οτιδήποτε άλλο υπάρχει στον χώρο σας, η απόσταση πρέπει να είναι 60 με 80 πόντους για να μπορείτε άνετα να κυκλοφορείτε στον χώρο.
 

- Διαλέξτε το σωστό μέγεθος και σχήμα


Σε μια διαρρύθμιση στρογγυλή θα μπει αντίστοιχα ένα στρογγυλό τραπεζάκι και όχι ένα μακρόστενο, έτσι ώστε να έχουν πρόσβαση όλοι οι καθήμενοι εξίσου και να μην χάνεται πολύτιμος χώρος. Εάν έχετε μεγάλους καναπέδες, μην προβείτε στην αγορά ενός μικρού τραπεζιού διότι δε θα καλύπτει όσους κάθονται στην άκρη του καναπέ σας. Από την άλλη πλευρά, ένα μεγάλο τραπέζι έχει κι αυτό τα θέματά του, όπως αυτό της μετακίνησής του. Εάν αυτό που χρειάζεστε είναι ένα μεγάλο τραπέζι αλλά και ευελιξία, σκεφτείτε να δείτε κάποια τραπεζάκια με ροδάκια, που θα σας λύσουν τα χέρια. Να θυμάστε πως τα τετράγωνα και τα οβάλ τραπεζάκια ταιριάζουν και σε μικρούς αλλά και σε μεγάλους καναπέδες, ενώ οι πιο μοντέρνοι καναπέδες ταιριάζουν καλύτερα με τετράγωνα ή στρογγυλά τραπεζάκια.
 

- Μετρήστε το ύψος και το μήκος του καναπέ σας


Λάβετε υπόψιν πως η επιφάνεια του τραπεζιού δε θα πρέπει ποτέ να ξεπερνάει σε μήκος τον καναπέ σας και πρέπει να βρίσκεται σε ύψος αντίστοιχο με το πάνω μέρος του καθίσματος του καναπέ όπου βρίσκονται τα μαξιλάρια. Εάν βάλετε τραπεζάκι πιο ψηλό από τον καναπέ σας, θα μοιάζει ξένο. Τα περισσότερα τραπεζάκια έχουν ύψος περίπου 40 με 50 πόντους. Επίσης, ο γενικός κανόνας ορίζει πως το τραπεζάκι του σαλονιού πρέπει να αντιστοιχεί στα 2/3 του μήκους του καναπέ.
 

- Αναλογιστείτε για τί χρήση το θέλετε


Να θυμάστε πάντα πως δεν πρέπει εσείς να προσαρμοστείτε στο τραπεζάκι σας αλλά αυτό στις δικές σας ανάγκες. Εάν σας αρέσει να απολαμβάνετε το γεύμα ή το σνακ σας στο σαλόνι βλέποντας τηλεόραση ή ακούγοντας μουσική, προτιμήστε ένα τραπεζάκι με περισσοτέρους αποθηκευτικούς χώρους και συρτάρια μέσα στα οποία θα μπορείτε να αποσύρετε γρήγορα και εύκολα περιοδικά, τηλεχειριστήρια, σουβέρ κλπ. που τυχόν θα χαλάνε την αισθητική του. Εάν σας αρέσει να το μετακινείτε, μπορείτε να επιλέξετε κάτι πιο ελαφρύ. Τέλος, εάν έχετε μικρά παιδιά καλό θα ήταν να αποφύγετε τα γυάλινα τραπεζάκια και αυτά με γωνιές.
 

- Επιλέξτε βάσει του στυλ που ταιριάζει στον χώρο σας


Εάν το σαλόνι σας είναι διακοσμημένο σε πιο παραδοσιακό στυλ, επιλέξτε ένα τραπεζάκι σαλονιού από καρυδιά ή δρυ, ενώ επιλέξτε μεταλλικά πόδια και γυάλινες επιφάνειες για πιο μοντέρνους χώρους. Τέλος, εάν έχετε μια νότα καλλιτεχνικού ύφους στον χώρο σας, προτιμήστε γεωμετρικά σχήματα ή έντονα χρώματα.
 

- Δώστε σημασία στο υλικό κατασκευής και στο χρώμα


Σε μικρά σαλόνια, καλό θα ήταν να επιλέξετε τραπεζάκια από γυαλί ή πλεξιγκλάς. Με αυτή την ανάλαφρη όψη, το τραπεζάκι σας δε θα φαίνεται «βαρύ» και ότι κλείνει τον χώρο. Επίσης, στην περίπτωση του μικρού χώρου θα πρέπει να σκεφτείτε και το ενδεχόμενο να μην βάλετε ενιαίο τραπεζάκι αλλά τυχόν 2 με 3 μικρότερα που θα δώσουν στον χώρο σας αέρα και ευελιξία. Εάν το πάτωμά σας είναι ξύλινο, τολμήστε ένα τραπεζάκι από πέτρα ή ακόμα και μάρμαρο. Σχετικά με το χρώμα του εμπνευστείτε από τα χρώματα του καναπέ και των υπολοίπων επίπλων που έχετε στον χώρο σας. Στην αγορά υπάρχουν δειγματολόγια με άπειρες αποχρώσεις ξύλου και λάκας.

 

- Διαμορφώστε τον χώρο με άξονα την ισορροπία


Μην ξεχνάτε να έχετε ως γνώμονα στα κριτήριά σας ένα ισορροπημένο αποτέλεσμα. Αν για παράδειγμα τα πόδια του καναπέ σας είναι λεπτά και διακρίνονται εύκολα στον χώρο, επιλέξτε ένα τραπεζάκι πιο στιβαρό που να «κάθεται» καλά στο πάτωμα και να έχει πιο χοντρά πόδια. Στην αντίθετη περίπτωση, επιλέξτε πιο ανάλαφρα, λεπτά ή ψηλά πόδια, που θα κάνουν το τραπεζάκι να φαίνεται πιο ελαφρύ.
 

Σε κάθε περίπτωση θα χαρούμε ιδιαίτερα να σας δούμε από κοντά και να σας βοηθήσουμε να αναδείξετε τον χώρο σας επιλέγοντας το κατάλληλο τραπεζάκι, βάσει των αναγκών σας

ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ